dec.
30.

Sorozatbemutató: A Gyónás + Jeffrey, Az Ápoló

Hát, igen, néhány kedves olvasóm számára bizonyára meglepőnek számíthat az, hogy a kollégáimhoz, Codyhoz és Pizzapapához hasonlóan ezúttal nem videóbemutató, hanem írott szöveg formájában fogom megosztani a tapasztalataimat bizonyos filmekről és sorozatokról. Sajnos be kellett látnom, hogy a videóbemutató az nem az én műfajom, de erről már korábban is volt szó, hogy én megmaradok a bejegyzések írásánál, amíg ők ketten videóbemutatókat és a Barlang Rádió adásait készítik el. Apropó, Cody, ezúton is szeretném kommentálni azt, amit a negyedik adás végén hallottam, nevezetesen arról a fiúról és a gázpisztolyos incidensről. Én azt a srácot halál komolyan ismerem, itt lakik a gettóban, a mi utcánkban. (Persze csak lakott, múlt időben, mert ha jól tudom, most előzetes letartóztatásban van.) Pedig ő még aránylag egész normális srácnak tűnt, de tényleg...

Így kezdésképp két olyan sorozatot fogok bemutatni, amelyeket nem hagyományos módon, a televízióban vetítettek le, hanem az interneten tekinthetőek meg. Bizony, a hagyományos sorozatok mellett virágzásnak indultak a websorozatok is. Ezek közül számos kiemelkedő alkotás született, ezek egyike például a Sanctuary, amelyet később átültettek a televízió képernyőjére is és azóta már négy évadot élt meg. Bár a legtöbb általában megmarad egy népszerűbb sorozat spin-offjaként, mint például a 24 és a Hősök vetítésének idején is számos úgynevezett webizód látott napvilágot, amelyek egyfajta kiegészítésként szolgáltak az eredeti sorozathoz. Ilyen például az ebben a bejegyzésben bemutatott Jeffrey, Az Ápoló is, amely a Doktor House című sorozat spin-offja. Míg vannak olyan websorozatok is, amelyek képesek önállóan is megállni a lábukon, mint például a már korábban említett Sanctuary és a szintén bemutatásra kerülő A Gyónás, amelyről megkockáztatom, hogy színvonalát tekintve már-már felülmúl egy-két hagyományos filmet és sorozatot. A továbbiakban erről a két websorozatról fogok részletesebben írni.

Nos, bevallom, nem is hallottam A Gyónásról, eredeti címén a The Confessionről, amíg Cody nem értesített róla és gondoltam megnéznem, mert összesen alig egy óra hosszúságú az egész sorozat, annyit pedig igazán rá tudok szánni, Kiefer Sutherlandről pedig már a 24 óta tudom, hogy mennyire jó színész, itt pedig aztán ismét bebizonyította, hogy képes kitörni abból a rémálomból, hogy a nézők lépten-nyomon Jack Bauerrel azonosítsák. Bár, ami azt illeti, igazán megszokhattam volna már, hogy Cody nekem még sohasem ajánlott rossz filmet, vagy sorozatot, eleinte a 24-et is vonakodtam megnézni, de aztán néhány epizód megnézése után nagyjából így nézhettem ki...




Viszont a sorozat másik főszereplőjének, a Golden Globe-díjas John Hurtnek sem kell szégyenkeznie, hiszen nagyszerűen alakít, főleg a websorozat második felében nyújt briliáns színészi alakítást. Olykor nehezen tudtam eldönteni, hogy vajon most Kiefer Sutherland, vagy John Hurt alakít jobban.

A Gyónás lényegében arról szól, hogy egy bérgyilkos (Kiefer Sutherland) betér egy templomba, hogy 35 év után először gyónja meg bűneit a templomban dolgozó papnak (John Hurt) és eközben filozófiai eszmecserébe bonyolódnak egymással jóról és rosszról, a keresztény hitről és az emberi természetről, minden időnként megszakítva egy-egy visszaemlékezéssel a bérgyilkos szemszögéből, továbbá megfűszerezve tömény társadalomkritikával és egy már-már a 24-et idézően meglepő fordulattal, amelytől a nézőnek garantáltan eláll a lélegzete.

Joggal tehetnétek fel a kérdést, hogy csak ennyi az egész sorozat? És én erre büszkén válaszolnám azt, hogy igen, még annak ellenére is, hogy egy nagyon egyszerű cselekményről és egy viszonylag kis költségvetésű produkcióról van szó. Nem véletlen, hiszen kvázi egyetlen egy helyszínen játszódik az egész, méghozzá a templomban, a gyóntatófülkében és a főszereplő színészek is viszonylag kevés fizetésért vállalták el ezt a sorozatot és hogy miért? Hát azért, mert A Gyónás még így sokkal többet nyújt, mint egy-két hollywoodi blockbuster és ezzel nyilván a színészek is tisztában voltak. Sok-sok nagy költségvetésű mozifilm vehetne példát erről a gyöngyszemről, példának okáért a Transformers három részében összesen nem volt annyi mondanivaló, mint amennyit egy óra alatt A Gyónás nyújt.

A magyar szinkronnal többé-kevésbé meg voltam elégedve, bár talán Dózsa Zoltán nem volt a legjobb választás Kiefer Sutherland karakteréhez, mert ugyebár a 24-ben ő volt Tony Almeida szinkronhangja, amely egy kicsit összezavarja a 24-en edzett nézőt, de meg lehetett szokni. (Igen, tudom, elég sokszor hivatkozok a 24-re, nem véletlenül, hiszen már most nagyon-nagyon várom az esetleges mozifilmet, amelynek a forgatása mellesleg még el sem kezdődött.) Ellenben a pap magyar szinkronhangja egyszerűen zseniális és remekül passzol. Szóval, mindenkinek ajánlom, hogy tegyen egy próbát A Gyónással, aki még nem tette meg, elgondolkodtató és van mondanivalója, amit én mindig is nagyra értékeltem.
 
A következő alany pedig nem más, mint a Jeffrey, Az Ápoló, amelyről korábban már említettem, hogy a Doktor House című sorozat spin-offja, melynek főszereplője nem más, mint Jeffrey Sparkman ápoló, aki egy jelentéktelen mellékszereplő volt a hatodik évad kilencedik és huszadik részében. Hogy pontosan melyikben történt a cselekmény mozgatórugója, miszerint House egyszer egy gúnyos és lealacsonyító megjegyzéssel illette Jeffreyt, azt sajnos nem tudom megmondani, mindenesetre ez adta ennek a sorozatnak az alapötletét. Jeffrey ennek hatására úgynevezett "rinyakazikat" készít, amelyekben igyekszik minél több kompromittáló bizonyítékot szerezni House-ról, hogy aztán a kórház vezetősége kirúgja őt és mindezt afféle videónapló formájában teszi.
 
Hát, az egyszer biztos, hogy a Jeffrey Sparkmant alakító Patrick Price nem fog valami túl nagy karriert befutni, bár nem tudom eldönteni, hogy valójában ripacskodik, vagy szándékosan alakít ilyen idegesítően. Bármi legyen is az igazság, az alkotók mindkét esetben elérték a célt, mert gyanítom, hogy szándékosan alkották meg ilyen idegesítően a karakterét. Egyébként annak ellenére, hogy az IMDb-n 10-ből mindössze 1.5 pontot ért el, közel sem annyira nézhetetlen, bár sajnos annyira nem vicces, mint amilyennek lenni akar, de egy könnyed kis szórakozásnak bőven megfelel, főként a Doktor House rajongói számára. A sorozat mindössze 13 két perces epizódból áll. Amelynek a legvégén maga Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) is megjelenik, aki azóta sajnos elhagyta a sorozatot. Bár nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Jeffrey ápolónak nem jár sikerrel a terve, a történet cselekménye akkor csúcsosodik ki, amikor a hetedik évad első részében Cuddy megemlíti, hogy pontosan mit is csinált Jeffrey.
 
Ebből a szempontból nagyon dicséretes, ahogy az AXN tévécsatorna bánik a sorozataival. Pontosan a Doktor House hatodik és a hetedik évadja közötti szünetben töltötte fel a honlapjára heti rendszerességgel a Jeffrey, Az Ápoló epizódjait, afféle átvezető gyanánt, amely a korábban említett utalás miatt nagyon jól megállja a helyét. Mindkét sorozatot, amelyet bemutattam ebben a bejegyzésben, megtekinthettek az AXN honlapján, van egy jópofa kis gomb, amellyel ki lehet kapcsolni a honlapon a háttérvilágítást és jobban bele lehet merülni a videókba. Sajnos a Jeffrey, Az Ápoló első része valamiért már nincs fent a honlapjukon, de a rutinosak könnyedén megtalálhatják a magyar feliratos verziót a YouTube-n. Az alábbi linket pedig megnézhettek egy kedvcsináló ajánlót, ha esetleg kedvetek támadna megnézni hogyan próbálják lejáratni mindenki kedvenc, mogorva diagnosztáját.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr163507994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása