sze.
27.

Retro Rovat! - Predator

Ezúttal is egy valódi film klasszikus lesz terítéken ami még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend pedig már 24 éve készült. Lássuk hát Arnold Schwarzenegger egyik leghíresebb filmjét.

Az 1987-es Ragadozó című film megteremtette az egyik legnépszerűbb horror figurát. A Predatorok vagy Ragadozók azóta is foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a tavalyi évben is megjelent egy új film a Predators ami szintén ezekkel a lényekkel foglalkozik és nem mellesleg Antal Nimród rendezte. Korábban ezeket a lényeket összeeresztették már az Alien sorozat szörnyeivel az Alien vs. Predator filmekben amelyek közül az első rész egész jól sikerült de a második már elég nagy bukás volt.

A Predatorok vagy Ragadozók az Alienektől eltérően intelligensek és fejlett technikával rendelkeznek. Vadászok ként élnek és minden elejtett prédát trófeaként tekintenek. És hát ugye mi lenne nagyobb trófea az embernél? Végül is ebből a szokásukból bontakozik ki a film története.

A különlegesen képzett kommandót egy dél-amerikai dzsungelbe vezénylik, hogy felkutassák és kimentsék bajba jutott társaikat - akik a környéken tűntek el és akik egy ideje nem adnak életjelet. A veszélyes terepen rutinosan mozognak a minden lehetséges veszélyre felkészült férfiak, ám az igazi fenyegetést nem a vadállatok, nem az embertelen éghajlat és környezet, de nem is fegyveres terroristák jelentik, hanem egy titokzatos, arctalan lény, akiről csak akkor vesznek tudomást, amikor már majdnem késő. A láthatatlan teremtmény sorra végez áldozataival, de nem a bosszú hajtja, hanem a puszta vadászszenvedély: egy másik bolygó lakója, aki azért látogatott a földre, hogy trófeákat gyűjtsön.

Annak ellenére, hogy a Ragadozó 24 éve került a mozikba még mindig időt álló. Minden olyan fordulat megvan benne ami a mostani hasonló jellegű filmekben látható. Természetesen a trükkök és effektek azóta rengeteget fejlődtek de a Predatort ebben a filmben is remekül meg tudták mutatni a nézőknek és azóta se változtak sokat. A film idejében pedig igazi újdonságnak számított a film és egy meghatározó moziélmény ami a mai napig igaz hiszen ha belegondolunk mégis egy valódi kultuszfilmről beszélünk.

 

A karaktereket jól megalkották. Elég jó színészeket illetve testépítőket válogattak össze a filmhez az pedig csak hab a tortán, hogy Schwarci játsza a főhőst. A helyszínek is remekül ki lettek válogatva. A dzsungel remek helyszín ennek a történetnek és a film elején látható mentőakció helyszíne is tetszetős. Az atmoszféra is kellően jól meg lett oldva. Ahogy nézzük ezeket a harc edzett embereket azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen csapatot lehetetlen megállítani de egyik percről a másikra láthatjuk a tehetetlenségüket is. Erre rádob még egy lapáttal a remek filmzene is.

Ha belegondolunk ez a film egy igen ütős mozi volt 1987-ben. Gyakorlatilag mindent tud amit az új hasonló filmekben láthatunk és ami még fontosabb, eredeti. Természetesen érthető okokból a technika még nem volt olyan szinten mint ma de ez a mű örök érvényű trükkök ide vagy oda. Ha már más Predatoros filmet is láttunk akkor megfigyelhető, hogy ebben a filmben lett megteremtve az a "rituálé" ahogy a Ragadozó szép lassan leveszi a sisakját megmutatva valódi arcát. Ezt szinte az összes Ragadozós filmben láthatjuk de itt láthattuk először.

Úgy gondolom ez a film is méltán került be a Retro Rovatunkba hiszen itt olyan filmekről emlékezünk meg amelyek bár régen készültek bármikor érdemes még megnézni őket. Ez a film egy új irányzatot adott amit a mai napig használnak. Aki még véletlenül nem látta volna az bizony sürgősen pótolja be.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr963259927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása