sze.
20.

Retro Rovat! - Hetedik

A mai napon a krimi-thrillerek világában kalandozunk egy kicsit. A ma bemutatásra kerülő film immár 16 éve készült azonban egy valódi remekmű maradt a mai napig. Lássuk tehát mit tartogat számunkra a Hetedik című film.

 

Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ez a film 1995-ben az egyik legmeghatározóbb moziélménynek számított. Elképesztően sötét atmoszférájával, izgalmas történet vezetésével és remek színészi játékával a Hetedik folyamatosan fenntartja a figyelmét a közönségnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a hatalmas jegybevételek illetve a kritikusok remek értékelései. A film összbevétele nem kevesebb mint 327 311 859 dollár (ebből megközelítőleg 490 439 dollár a magyarországi bevétel) volt ami azért nem egy jelentéktelen összeg tekintve, hogy a film költségvetése kb. 30 millió dollár volt. A kritikusok sem fanyalogtak a film után így eléggé előkelő véleményeket tud magáénak a film. Ezek után röviden nézzük meg miről is szól a Hetedik.

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában. Azonban erre az esetre egyikük se készült fel eléggé.

A környezet megalkotása elképesztően hangulatosra sikerült. New York városát olyan lehangolóan alkották meg, hogy az ember legszívesebben menekülne onnan. A sötét és koszos utcák, a rumlis mocskos lakások, illetve ahogy a hullákat a szemünk elé tárja a film egy olyan atmoszférát kölcsönöz ami egyszerűen elképesztő. A gyilkosságok módja és a gyilkos üzenetei mindig hátborzongatóak voltak. Ugyanakkor fenn tartja figyelmünket a rendőri nyomozás bemutatása, ahogyan a rutinos nyomozó próbálja tanítani a forró fejű újoncot.

A film színvonalát tovább emeli a kiváló színészi játék. Somerset az idősödő rendőr szerepében Morgan Freemant láthatjuk akinek az ilyen szerepek kifejezetten jól állnak. Remekül alakítja a bölcs nyomozót aki előbb végez kutatásokat szép nyugodtan minthogy ajtós túl rontson egy házba, ahogy ezt társa teszi. A fiatal Mills nyomozó szerepében Brad Pitt látható aki szintén remek játékkal örvendezteti meg a közönséget. Kevin Spacey pedig fantasztikusan hiteles a hidegvérű gyilkos szerepben. Ezért az alakításáért egyébként Spacey átvehette az MTV Movie Awards díjat a legjobb gonosz megformálásáért illetve Brad Pitt pedig a legjobb férfi alakításért vehette át szintén ezt a díjat. Feltűnik még Gwyneth Paltrow is aki Mills feleségét formálja meg. A színészi játék tehát remekül sikerült a filmben.

A történet szerintem lebilincselő, a kibontásával együtt. Ahogy folyamatosan derülnek ki a dolgok és kerülnek elő a bizonyítékok folyamatosan fenn tartják a néző figyelmét. A végkifejlet pedig megdöbbentő. De ez nem meglepő hiszen a remek színészek mellett egy kiváló rendező is áll hiszen a filmet David Fincher készítette aki később még olyan remek filmeket vitt vászonra mint a Harcosok Klubja vagy a Zodiákus. Kétségkívül ez a film is a mestermunkái közé tartozik.

A Hetedik a sötét és borzongtató atmoszférájával, a kiváló színészi játékával és a remek történetével egy valódi filmélménnyel ajándékoz meg mindenkit. A maga 127 perces játékidejével elkalauzol minket New York sötét mélyére. Én csak ajánlani tudom ezt a filmet.
  

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr443240563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása