okt.
25.

Retro Rovat! - Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

A mai cikkben Indiana Jones első kalandjáról emlékezünk meg ami már több mint 30 éve jelent meg a mozikban. Lássuk bővebben.

 

Indiana Jones első kalandja 1981-ben került a mozikba. George Lucas és Steven Spielberg közösen dolgoztak a filmen. A főszerepet először Lucas Tom Sellecknek akarta adni azonban ő nem tudta elvállalni a Magnum című sorozat forgatása miatt. Spielberg azonban már a kezdetektől Harrison Fordot javasolta és végül neki lett igaza. Harrison Fordnak így a Csillagok Háborúja sikere után a karrierje szépen folytatódott tovább. Röviden lássuk, hogy miről szól az elveszett frigyláda fosztogatói.

Indiana Jones régész, professzor és kalandor egy személyben, aki semmilyen veszélytől sem riad vissza, hogy megszerezzen egy műkincset. 1936-ban híre jön, hogy a németek hatalmas ásatásokba kezdtek Egyiptomban. A Biblia legendás ereklyéjét, a frigyládát keresik, amiben Mózes kőtáblái találhatók a tízparancsolattal. A mítosz szerint ugyanis legyőzhetetlenné válik, aki a ládát birtokolja. Az amerikai titkosszolgálat megbízza Indiana Jones-t, hogy előzze meg a nácikat. A kalandvágyó professzor Egyiptomba utazik, ahol elkeseredett harc bontakozik ki a frigyládáért.

A kalandos életű régészprofesszor története hatalmas sikereket ért el. A költségvetés kb. 20 millió dollár volt ezzel szemben  világszerte több mint 384 milliós bevételt produkált és könnyedén vált az év legnézettebb filmjévé. A filmet nyolc Oscar-díjra is jelölték melyekből négyet meg is nyert (legjobb hang, legjobb vágás, legjobb vizuális effektek illetve legjobb díszletek). A kritikusok is kedvelték a filmet így várható volt a folytatás.

Indi szerepében Harrison Fordot láthatjuk akinek remekül állt a kaland kedvelő professzor karaktere. Az asztalosból lett színész Han Solo után Indiana Jonest is kiváló alakítással hozta. Lucas egyébként azért nem akarta őt felkérni mert attól félt, hogy azt fogják mondani, hogy Fordot minden filmjében szerepeltetni akarja végül azonban erről szó sem volt hiszen mint kiderült remek választás volt Harrison Ford aki nélkül már el se tudnánk képzelni Indiana Jonest.

Spielberg és Lucas már ekkor is szerették használni a speciális effekteket. Ez főként akkor derül ki mikor a láda kinyílik és a szellemeke megtámadják a nácikat. Ezek az effektek akkoriban úttörőnek számítottak és több film is átvette a módszereket. A történelmi kor is jól lett kiválasztva hiszen külön ízt ad a filmnek a nácis vonal. A film egy olyan zenét kapott ami összeforrt Indiana Jonessal hiszen bárki hallja rögtön tudja, hogy ez minek a zenéje. Ezt a remek muzsikát John Williamsnek köszönhetjük aki sajnos jelölése ellenére nem kapott ezért Oscar-díjat (abban az évben Vangelis kapta a Tűzszekerek dallamaiért).

Ma már az Indiana Jones sorozat 4 részt tud magáénak és több játék is készült belőle ebben a cikkben azonban csak az elsőről szerettem volna beszélni. Zárásképpen elmondhatjuk, hogy az elveszett frigyláda fosztogatói egy ízig vérig akció-kaland film amit muszáj látnia mindenkinek. Harrison Ford remek játékával, érdekes történetével, működő humorával és remek zenei aláfestésével végig ott tartja a nézőt a képernyő előtt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr243328561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása