sze.
09.

Retro Rovat! - Mission: Impossible

A Mission: Impossible lassacskán quadrológiává válik. Ma azonban csak az első részről ejtenénk szót ami véleményem szerint eddig a sorozat legjobb darabja maradt, hiába telt el 15 év.

Ahogy említettem immár 15 év telt el mióta mozikba került az első Mission: Impossible film. A mozifilmet megelőzte az 1966-1973 között vetített Mission: Impossible sorozat ezt azonban soha nem mutatták be Magyarországon. A sorozat 171 epizódot élt meg. Ezután 15 évvel később 1988-tól elkészítettek egy újabb szériát amelyet már hazánkban is bemutattak Szupercsoport névvel illetve később az M:I - Az akciócsoport néven futott így a hazai közönség is bepillanthatott a kalandos életű ügynökök életébe. Ez a széria viszont hamar megbukott mivel külföldön nem ért el túl nagy sikereket ezért 1990-ben mindössze 35 epizód után véget ért. Ezután 1996-ban elkészült az első mozifilm.

A mozifilm története a következő: Egy volt orosz kém titkos nemzetközi információkat dob a feketepiacra: egy listát a világ legjobb titkos ügynökeinek nevével. Ha az információ rossz kezekbe kerül, a következmények beláthatatlanok. Így nincs más hátra: a szupercsoport akcióba lép. Egy prágai követség fogadásán vagyunk, ahol a mesterkémek a legfejlettebb csúcstechnikát és találékonyságukat együtt vetik latba a siker érdekében. Ethan Hunt kapja a feladat legkritikusabb részét, és úgy tűnik, minden a terv szerint halad. De megtörténik az elképzelhetetlen: néhány rémálomba illő perc alatt Hunt körül mindenki meghal a csoportból, és ő is csak éppen hogy vissza tud jutni a főhadiszállásra. Alig ocsúdik fel a sokkból, máris új meglepetések várják.

Ethan Hunt szerepében Tom Cruise látható akit sokan kritizálnak a filmjei alatt nyújtott színészi teljesítménye miatt itt azonban szerintem teljesen rendben volt. A filmben láthatjuk még Jon Voightot akit azóta többek között a 24 7. évadában láthattunk, feltűnik Jean Reno is aki azóta szép karriert futott be illetve Ving Rhames aki szintén szépen halad előre, azóta láthattuk a Ponyvaregényben és a Holtak Hajnalában is többek között.

A történet szerintem kellően izgalmas és feszült illetve a történet kibontása is elég jól sikerült. A látványra sem lehet panaszunk illetve a film zenéje a mai napig etalonnak számít. A Mission: Impossible mégis felemás érzéseket váltott ki akkoriban a közönségből. Sokaknak a megszokottól eltérő történetvezetés miatt nem tetszett a film és voltak néhányan akik sérelmezték, hogy a sorozatban egyik kedvelt karakterük a filmben árulóként tért vissza. Azonban a bevételek terén mégis remekül teljesített a film.

Mivel a bevételek jól sikerültek várható volt, hogy lesz folytatás. Sajnos a többi rész idáig csapnivalóan sikerült. 2000-ben megjelent a második rész ami szerintem a sorozat mélypontja majd 2006-ban a harmadik rész is ami valamivel jobban sikerült azonban az első részhez még mindig nem ér fel. Talán az is közrejátszhat ebben a mélyrepülésben, hogy minden részt más rendező készített. Az első részt Brian De Palma rendezte aki A sebhelyesarcút is jegyzi, a második részt John Woo rendezte aki a remek Ál/Arc-ot is készítette és végül a harmadik részt J. J. Abrams készítette aki többek között a Lost-ot és az idei Super 8-at rendezte.

Idén érkezik a negyedik rész ami a Fantom Protokoll alcímet kapta. Ezúttal a rendező Brad Bird aki többnyire animációs filmeket készített pl.: Fel, Hihetetlen Család. Kíváncsian várom a decemberben megjelenő filmet ami remélem újra éleszti a Mission: Impossiblet. Egyelőre azt tudom ajánlani, hogy az első részt semmi esetre se hagyjátok ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr393213476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása