sze.
02.

Retro rovat! - Jurassic Park

Ezúttal talán a legnépszerűbb dinoszauruszokkal foglalkozó filmről a Jurassic Parkról emlékezünk meg néhány gondolatban.

Amikor nézzük ezt a filmet talán el se hinnénk, hogy már 18 éve készült. A dinoszauruszokat véleményem szerint egyetlen másik filmben sem sikerült ennyire realisztikusan megalkotni mint a Jurassic Parkban. A külsejüket, a mozgásukat, a hatalmas méreteiket és a hangjukat egyszerűen olyan jól sikerült kivitelezni, hogy ha az ember nem tudná, hogy már nem élnek dínók azt hinné ezek valódi felvételek a hatalmas őshüllőkről.

 A történet dióhéjban: John Hammond(Richard Attenborough) a világ legkiválóbb genetikusai segítségével valóra váltja élete nagy álmát: újraalkotja a jura-korban élt őslényeket, s őslényparkot rendez be egy eldugott szigeten. A park tervezői áttörhetetlen biztonsági rendszert dolgoznak ki a majdani látogatók védelmére. Arra azonban nem számítottak, hogy egyik emberük a konkurencia megbízásából kikapcsolja a rendszert. Az őslények elszabadulnak, s kiderül, hogy sokkal gyorsabbak, intelligensebbek és veszélyesebbek, mint ahogy azt a park megalkotói gondolták.


 

Az első rész 1993-ban Steven Spielberg rendezésével került mozikba ahol hatalmas csúcsokat döntött akkoriban. A jegybevételek meghaladták a 914 millió dollárt és a film több Oscart kapott a vizuális effektek terén. A CGI effektek világában ez a film úttörőnek számított. A második rész 1997-ben került a mozikba Az elveszett világ címmel. A fantasztikus vizuális effektek és a dinoszauruszok remek kivitelezése továbbra is megmaradt azonban nem lett akkora siker mint az első rész esetében. A harmadik rész pedig 2001-ben készült el új rendezővel aki nem más mint Joe Johnston aki a frissen megjelent Amerika Kapitányt is jegyzi.

Maradva az első résznél színészek terén is jó volt a film. Dr. Alan Grant szerepében Sam Neillt láthatjuk de találkozhatunk Jeff Goldblummal is többek között. Az egész gárda remek alakítással segítette hozzá a Jurassic Parkot ahhoz, hogy ekkora sikerekre tegyen szert. A Jurassic Park egy egyedülálló és fantasztikus zenével is rendelkezik amit azóta talán már mindenki ismer ezt pedig John Williamsnek köszönhető aki ilyen zseniális zenét komponált a film alá.

Összegzés képen annyit lehet elmondani, hogy a Jurassic Park egy valódi élménnyel ajándékoz meg minket. Én merem azt mondani, hogy eddig a legtökéletesebben kidolgozott dinoszauruszokat tekinthetjük meg a filmben. A gyerekek örök kedvence lehet a Jurassic Park hiszen melyik gyerek ne szeretné a dínókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr773197655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása